13.5.11

Pemakanan untuk kesihatan wanita Sebelum mengandung, Waktu mengandung, Bersalin dan Tempoh menyusu
Pengenalan

Tiga (3) Bahagian Zat Pemakanan

Morning Sickness

Keperluan Vitamin Dan Mineral Sebelum Mengandung, Sewaktu Mengandung, Bersalin Dan Tempoh Menyusu

1. Vitamin A Dari Beta-Carotene

2. Vitamin B1 (Thiamine), B6 (Pyridoxine), B12, B9 (Asid Folic)

3. Iron / Zat Besi 

4.Vitamin C,

5.Vitamin D

6. Vitamin E

7 Zink

8. Kalsium - Magnesium

9. Omega 3

Supplement Pilihan 

Supplements for 2nd & 3rd Trimester Bersalin, dan Menyusu

Madu, Royal Jelly, Bee Pollen, sebagai Supplement

Sedikit Info Tentang Supplemen Pilihan

Borang Pertanyaan: Set Kehamilan / Set Menyusu / Set Bersalin Tropical Herbs
Request Form - Get the best supplements from the comfort of your own home!

  PENGENALAN•    Kehamilan terbahagi kepada: persenyawaan (preconceive), mengandung, bersalin dan penyusuan (lactation). 

  •    Beberapa Vitamins dan Minerals yang cukup bermula sebelum mengandung... waktu preconceive, mengandung, bersalin dan tempoh menyusu amat perlu dan amat berguna bagi ibu bermula dari sebelum mengandung lagi untuk terus sihat dan bagi perkembangan baby dalam kandungan, dan memberi manfaat yg amat besar dan tahap kesihatan yg terbaik bagi baby seumur hidupnya, dgn izin Allah, dgn usaha dan ikhtiar..

  •    Setiap vitamin dan mineral mempunyai fungsi tersendiri namun bekerjasama dengan setiap satu.  Zat vitamin/mineral yg perlu digabung ..Inilah kudrat Tuhanyg berfirman Setiap Makhluk ada Pasangannya...
  Tanpa salah satu, yang lain2 tak boleh diproses atau diserap dalam badan..


  Contohnya:
  •   Iron(zat besi) dan asid folic (B9) bekerjasama dgn baik dan saling memerlukan..  
  •   Kalsium, Magnesium dan vitamin D diambil bersama-sama  dengan Protein untuk kesihatan sel-sel, tulang, rambut, gigi, gusi dan lain-lain. 
  •    Vitamin A, C dan E adalah Antioksidan, dan lebih berfungsi dgn baik bila dikombinasi dengan Zink utk meningkatkan tahap dan keupayaan deria penglihatan iaitu mata kita..
  dan banyak lagi....   •    Untuk memenuhi keperluan diri utk dptkan vitamins & minerals memang mencabar dari segi masa, availability samada dapat beli atau tak.., keupayaan utk makan atau selera, sebab memang sukar nak ambil semua warna (biru&purple, kuning&orange, putih, merah, hijau) dari sumber asli dari buah2an segar, kekacang, sayur-sayuran dsbgainya...kalau kita imbas apa yang kita makan, kita dapati tidak cukup atau sekali sekala sahaja.. jadi, supplement ialah satu usaha dan ikhtiar utk memenuhi keperluan vitamins dan minerals. 
  •    Contoh jumlah pengambilan harian utk Vitamin A yg cukup:  8 biji tomato merah mentah 4 kali hidangan, ambil 2 biji tomato segar setiap kali hidangan.  Contoh jumlah pengambilan harian utk Vitamin C yg cukup:  16 biji buah orange segar 4 kali hidangan, iaitu 4 biji buah orange segar sederhana besar setiap kali hidangan.
  •    Bayangkan saja berapa pinggan bayam mentah (tidak dimasak) yg kita kena makan sehari... atau berapa cawan kacang mentah kita perlu kunyah untuk B-complex..? dan sebagainya...

  •    Tengok contoh2 ni, memang tak larat nak telan kan.. kalau kita buat pun, orange dan bayam kita mungkin dah layu ataupun tak ditanam secara organik, sebab disembur racun.. akhirnya bukan saja kita tak cukup bekalan vitamins dan minerals..malah kita hadapai risiko radikal bebas dan pencemaran yg menyebabkan masalah kesihatan bayi dan ibu..


  3 BAHAGIAN ZAT PEMAKANAN

  Zat2 pemakanan terbahagi kepada 3: MACRONUTRIENTS, MICRONUTRIENTS, & PHYTONUTRIENTS


  Yang 1, Macronutrients: contoh: Protein, Carbo

  Adequate intake of Protein is essential for development, maintenance and repair
  Pengambilan bekalan Protein yg cukup sangat penting untuk pertumbuhan, pemeliharaan dan pembaikan tubuh badan.
   

  Yang 2, Micronutrients  yang membekalkan Vitamins and Minerals yg diperlu utk kesihatan seluruh badan kita.dan menjalankan semua fungsi dan proses dlm diri kita seperti: 
  1. Proper Metabolism 
  2. Our immune system 
  3. Nervous system 
  4. Skeletal structure 

  Yang 3, Phytonutrients..berasal dari tumbuhan-tumbuhan, adalah zat2 pemakanan yg amat powerful, byk kebaikan dan khasiat yang lebih byk daripada vitamin C dlll... Phytonutrients bertindak sbg antioxidants dan berfungsi bersama2 dgn nutrients lain2 secara synergistically & kurangkan risiko penyakit2 chronic. 
  BACK TO THE TOP

  MORNING SICKNESS
  •    Dialami oleh sesetengah ibu mengandung bermula sebelum minggu ke-6 dan berakhir dalam minggu 12.
  •    Punca: meningkatnya hormon yang merangsang deria muntah pada otak. 

  •    Walau mengganggu aktiviti harian, ia normal dan tidak berbahaya. Namun wanita yang merancang pemakanan dengan baik, bersenam dan jalani gaya hidup sihat terutama 5-6 bulan sebelum mengandung, morning sickness dapat dielakkan atau dikurangkan. 

  •    Untuk kurangkan mual dan muntah, pencegahan adalah tindakan yang terbaik. Persiapan yang baik ialah memastikan tubuh ibu seimbang dan bersedia untuk mengandung.


  5 cara mudah utk elakkan Morning Sickness


  •    1. Minum air (plain water) yang banyak setiap hari (syor minima: 8-12 gelas saiz standard). Elakkan minuman bergas yg bergula tinggi, kopi, teh dll minuman bercaffeine dan minuman bergula tinggi yg akan buat keadaan dlm perut tak stabil dan jadi morning sickness. Kopi juga akan potong byk vitamins dari badan kita.
   •    2. Ambil supplemen supaya mencukupkan zat2 yg diperlukan, sbb mmg tak cukup buahan segar dan ulaman / sayuran mentah segar yg kita makan dan buat salad.Dayur yg dimasak tak kira, tak aci..sbb tak segar..
            - ambil Daily vitamin dan mineral sgt2 penting bagi janin dan ibu / atau ambil Chewables Multivitamin..
            -  antioksidan yang baik untuk lawan penyakit
            -  serat untuk membersihkan tubuh  •    3.  Jauhi haruman yg tak tahan dicium walau pun sebelum pregnant ianya favorite perfume kita. Jauhi juga makanan yg kita tak tahan baunya walau pun sebelum pregnant, ia favorite food kita.
   
  •    4. Simpan buah2an sitrus, biskut atau kracker dalam laci bedside table supaya bila terbangun tgh malam atau awal pagi, boleh terus makan supaya tahap gula dalam darah stabil, jadi, kurangkan risiko morning sickness atau pening2. Boleh ganti dgn kunyah Chewables Multivitamins yg sedap dan bagus.


  •    5. Morning sickness bertambah teruk bila kita rasa penat, letih, cemas, atau stres. Berehat walau sekejap dan take time to relaz walau pada hari bekerja...  BACK TO THE TOP
  KEPERLUAN VITAMIN DAN MINERAL SEBELUM & SEWAKTU MENGANDUNG, BERSALIN DAN TEMPOH MENYUSU.

  Q: Ramai profesional perubatan dan pakar diet mendakwa bahawa suplemen makanan tidak perlu KALAU kita makan diet seimbang. Sebenarnya adakah saya perlukan suplemen? 


  A: Memang agak payah untuk makan diet seimbang dan nak dapatkan semua nutrien penting dalam jumlah yang mencukupi dari makanan semata-mata walaupun kita ikut diet seimbang. Kita makan processed food atau frozen food dengan nilai pemakanan yang rendah. Diet kita kurang kepelbagaian. Kerana ini, beberapa tabiat gaya hidup meningkatkan keperluan nutrien tertentu. Terutama bila mengandung dan menyusu, wanita perlukan supplement nutrisi sebab keperluan nutrisi kian meningkat. 
  Bagi memudah menelan tablet, cari tablet yang ada salutan pekatan tumbuhan daripada alfalfa (Medicago sativa) yg mengekalkan kesegaran dan menjadikan ia lebih mudah ditelan. Produk ini memang ada di pasaran.

  Q: Adakah sesuai untuk syorkan suplemen kepada wanita yg mahu hamil, wanita yg hamil, berpantang dan menyusu?

  A: Pertama sekali, kalau kita dapatkan nasihat daripada doktor, kita akan dapati HAMPIR SEMUA pakar obstetrik mengesyorkan suplement untuk wanita yg berusha untuk hamil, ibu mengandung dan berpantang dan menyusu – untuk faedah IBU dari segi kesihatan dan juga BABY dari segi perkembangan fizikal, mental dan kesihatan, dan lain2.

  Mungkin tidak mahu ambil semua Suplemen Makanan. Tapi baik dan elok ambil yang penting:  
  1. Supplement multivitamin yg juga mengandungi multimineral dan pekatan phytonutrients
  2. Supplement Calcium yang ada Magnesium
  3. Supplement Folic Asid yang ada Iron bersama di dalam satu tablet.
  4. Untuk Folic Asid tambahan Natural B Complex 


  Untuk lengkapkan lagi sajian makanan, boleh ambil: 
  Protein Powder, NutriFibre Blend Chewables. 

  Tambahan lain yang baik ialah: Salmon Omega 3, BioC Plus, Lecithin-E, MultiCarotene, Royal Jelly Honey Bee Treasures, Madu Asli Manukah

  Bagi memudah menelan tablet, cari tablet yang ada salutan pekatan tumbuhan daripada alfalfa (Medicago sativa) yg mengekalkan kesegaran dan menjadikan ia lebih mudah ditelan. Produk ini memang ada di pasaran.

  Various Lifestyle, Needs, and Solutions

  Q: Bagaimana nak pastikan keperluan seseorg  dan the supplements as solutions?

  A: Lihat pada both lifestyle (gaya hidup) & life stage (umur).
  • Professionals like manager, executives, officers need plenty of Protein Powder,  Vitamin Bs – from Double X  & additional antioxidants found in the Concentrated Fruits & Vegetables, Vitamin C with BioFlavonoids, Multi Carotene
  • Young mums and breastfeeding mums– Protein Powder is ideal for a quick meal, Supplement multivitamin yg juga mengandungi multimineral dan pekatan phytonutrients, Calcium yang ada Magnesium, Folic Asid yang ada Iron , Natural B-Complex, Lecithin-E, Salmon Omega-3, Concentrated Fruits & Vegetables, NutriFibre Blend,  Vitamin C with BioFlavonoids, Multi Carotene
  • Teenagers – missing meals – Protein Powder, Supplement multivitamin yg juga mengandungi multimineral dan pekatan phytonutrients
  • Dieters – reduced caloric intake – Protein Powder, Supplement multivitamin yg juga mengandungi multimineral dan pekatan phytonutrients, Lecithin-E, NutriFibre Blend
  • Students – Supplement multivitamin yg juga mengandungi multimineral dan pekatan phytonutrients, Natural B-Complex, Lecithin-E, Salmon Omega-3
  Supplements provide benefits & solutions to people’s health concerns including if you : have fast paced lifestyle, experience stress/anxiety, skip meals – which can lead to Nutritional Deficiencies that leads to illness & diseases,  are exposed to environmental Pollution , Drink Alcohol regularly and Smoke...

  Q: Bagaimana elakkan kekejangan, lenguh, rambut gugur? Adakah cara untuk elakkan sakit contractions masa nak bersalin?
  A: Ya, kita memang bertuah sebab memang ada caranya! Utk badan sihat, takde kejang kaki atau lenguh mana2 sendi, atau hindar rambut gugur / kuku gigi patah atau rapuh/ gusi bengkak atau sakit / tulang sakit etc, dan hapuskan sama sekali sakit contraction waktu dkt nak bersalin dan boleh mudahkan bersalin sbb otot2 bawah tu diperkuatkan, sel2 badan luaran dan dalaman yg sihat, ambil kombinasi Calcium, Magnesium, Protein, dan 7 minerals + 11 vitamins sbb semua ni bekerjasama dgn enzim dlm badan kita. 

  Q: Apa akan jadi kalau kita malas atau tak suka nak ambil apa yg disebut di atas?

  Kalau tak ambil, risiko tinggi utk semua masalah kesihatan dan sakit yg sedia ada menjadi lebih serius, sakit contraction yang kerap dan melampau sebelum sampai masa bsalin, 'otot2 bawah' lambat atau susah nak buka, risiko kelahiran tak cukup bulan, atau keguguran..na'uzubillah.. Semua ni boleh didapati dlm Cal-Mag180, Protein dan Daily60..

  Q: Bolehkah nak elakkan kita sendiri dapat selsema batuk demam, dan supaya baby tak berhungus selsema batuk etc?
  A: Ya!! Memang boleh! Untuk elakkan dari cepat dapat jangkitan selsema batuk dan demam, ambil BioC+ ..khasiat bagus utk ibu dan baby..bila ibu susukan baby.. kalau ibu tak susukan baby, beri baby Acerola ceri atau bila umur setahun lebih, beri chewables.. C+ ialah antioxidants yg juga cepat menyembuhkan luka2.

  Q: Selain dari herba, mestikah kita ambil supplements lepas bersalin?
  A: Masa bpantang elok ambil set bsalin tropical herbs, ada award Amalan Terbaik Perkilangan Herba dan dapat tauliah dari Bahagian Farmaseutikal Kebangsaan Malaysia.. dan bykkan susu, sesuai utk baby kuning/ G6PD..(rujukan: Dr. Soma) ..pulihkan luar dalam..sesuai utk normal dan caesarean. lepas bersalin mesti teruskan ambil sekurang2nya Calcium Magnesium. Kalau caesarean, utk cepat sembuh luka dan pulihkan operation, ambil Protein dan BioC+. BioC+ antioxidant segera keringkan dan sembuhkan luka, Protein bina sel daging dan kulit baru utk cantumkan dan baiki kesan luka.

  Q: Ada cara untuk bykkan susu?
  A: Kalau ada masalah susu tak keluar, pertama sekali, berhenti minum air sejuk/ais. Utk bykkan susu ambil Calcium dikombinasi Magnesium, Protein, BioC+, dan Royal Jelly Bee Treasures sbb semua ni bekerjasama dgn enzim dlm badan kita utk bykkan susu.

  Q: Betulkah Salmon Omega boleh cegah kanser?
  A:  Ya! benar! Selain dari utk cegah kanser, ambil Salmon Omega-3 utk tingkatkan kebolehan minda baby dan utk elak pelbagai penyakit terutama masalah perkembangan fizikal dan minda baby, masalah kanser payudara dan kanser prostat pada baby bila baby dewasa, ambil Salmon Omega 3 sbb kuantiti yang tepat dari Salmon Omega-3 setelah mengandung 2 trimester hingga akhir, dan sambung masa menyusu utk lawan pelbagai penyakit dan beri manfaat kpd baby seumur hidupnya. Ia sangat penting untuk perkembangan bayi dan kesihatan ibu, atur fungsi di seluruh tubuh, sistem reproduksi dan kardiovaskular dan ditemui dalam setiap sel membran, membina sistem saraf pada bayi, membantu perkembangan otak baby..tapi org yg ada pendarahan tak boleh ambil ni sbb Omega3 akan buat pendarahan lebih meningkat.

  BACK TO THE TOP
  VITAMIN A DARI BETA-CAROTENE SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN DAN TEMPOH MENYUSU :
  •    larut dalam lemak
  •    tersangat penting bagi bayi mendapat penglihatan yang baik, elak rabun malam, astigmatism, dan penting untuk kulit yang sihat
  •    antioksidan yang menyingkirkan radikal bebas berbahaya dan toksid pencemaran dari tubuh ibu dan bayi
  •    dos Retinol (Vitamin A dari sumber haiwan seperti hati, minyak ikan cod dll) boleh rosakkan bayi jika diambil dalam minggu-minggu awal kehamilan. Kecacatan boleh berlaku.
  •    dos  Beta-karotene (Vitamin A dari sumber buah- buahan dan sayur-sayuran) adalah selamat dan cukup diperlukan oleh wanita hamil.
  •    Sumber asli: madu, sayuran berwarna hijau tua dan orange-kuning, seperti carrot, alfalfa, parsley, bayam, selada air, tomato, ubi kentang, labu, brokoli, salad, aprikot, dan lada hijau (green capsicum).

  BACK TO THE TOP  VITAMIN B-COMPLEX SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU..
  VITAMIN B1 (Thiamine):


  •    Seperti semua vitamin kumpulan 'B', Thiamine larut air dan tidak disimpan dalam tubuh.
  •    Thiamine sangat penting untuk perkembangan dan fungsi otak bayi, saraf dan otot bayi.

  •    Kekurangan  Thiamine sewaktu hamil menyebabkan penyakit Beriberi pada ibu dan bayi yang mengganggu saraf anggota-anggota, menghasilkan rasa sakit, lumpuh, dan bengkak pada anggota2 tubuh ibu dan bayi
  •    Sumber asli Thiamine: madu, carrot, alfalfa, parsley, bayam, selada air, biji-bijian, kekacang, ragi, susu, daging lembu.
  •    Pengambilan alkohol dan merokok boleh menyebabkan kekurangan tiamin. Memasak atau goreng menghancurkan Thiamine.

  VITAMIN B6 (Pyridoxine) :
  •    juga dikenali sebagai Pyridoxine
  •    berperanan dalam mencegah pelbagai komplikasi mengandung termasuk kelahiran bayi tak cukup bulan dan pre-eclampsia pada ibu
  (hypertension).
  •    Sumber asli Pyridoxine terbaik: madu, carrot, alfalfa, parsley, bayam, selada air, kacang tanah, chestnut (kacang berangan), bijirin dan kekacang.
  VITAMIN B12: 
  •    larut dalam air dan mudah hilang melalui air kencing. Jadi, bekalan terus menerus selalu diperlukan.
  •    Untuk pembentukan sel darah merah sihat dan untuk bebaskan tenaga dari makanan untuk ibu
  •    bekerja sama dengan asid folic (B9) dan IRON serta lain2 untuk hasilkan sel darah merah yang sihat bagi ibu dan bayi dan cegah kecacatan bayi.
  •    peranan utamanya ialah pertahankan kesihatan sistem saraf, penyerapan makanan, sintesis protein, metabolisma karbohidrat dan lemak, dan pencernaan normal.
  •    Kekurangan B-12 sewaktu hamil, saat dan lepas bersalin menyebabkan wanita itu mendapat anemia atau hemoglobin yang rendah (low HB) iaitu kurang sel darah merah, masalah pergerakan dan kesukaran berjalan, masalah keseimbangan badan, sakit lidah, lemah anggota tubuh badan, cepat letih, kebingungan, pelupa, sakit kepala dan dementia.

  •    Sumber terbaik vitamin B-12 ialah madu, carrot, alfalfa, parsley, bayam, selada air, dan soya; manakala sumber2 lain termasuk daging, ikan, ayam, telur, susu, dan bijirin.


  VITAMIN B9 (Asid Folic) :
  •    salah satu suplemen yang paling popular yang diambil selama mengandung
  •    penting dalam pembentukan sel darah
  •    bekerjasama dengan zat besi dan B12 esrta lain2 untuk membentuk sel darah merah
  •    sangat penting untuk proses DNA dan pembahagian sel
  •    disyorkan untuk mereka yang menghadapi anemia zat besi, low hemoglobin, low HB, dan amat penting untuk wanita yang merancang untuk hamil dan sepanjang 12 minggu pertama kehamilan.
  •    mencegah kecacatan tiub saraf dalam janin.
  •    Kekurangan  Asid Folic sewaktu hamil meningkatkan risiko kecacatan tiub saraf, anemia (kurang darah), kuning, penyakit hati kronik pada bayi..
  •    Sumber asli Asid Folic: madu,  alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, buah-buahan, berbagai bijirin, kacang dan kacang peas

  BACK TO THE TOP  IRON / ZAT BESI SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU•    Mineral yang paling popular bagi wanita mengandung, bersalin dan tempoh menyusu
  •    penting bagi pembentukan sel darah merah dan mencegah anemia zat besi.
  •    disyorkan untuk mereka yang menghadapi anemia zat besi dan amat penting untuk wanita yang merancang untuk hamil dan sepanjang 12 minggu pertama kehamilan.
  •    Bekerjasama dengan asid folic untuk membentuk sel darah merah
  •    kekurangan zat besi sewaktu mengandung, bersalin dan tempoh menyusu membuatkan wanita menjadi sangat letih dan menghidap anemia
  •    Penyerapan zat besi dirangsang oleh supplemen dengan Vitamin C.
  •    Pengambilan kopi atau teh akan menghalang penyerapan zat besi.
  •    Sumber asli: madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, daging, buah kering dan kekacang

  BACK TO THE TOP  VITAMIN C SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU: 
  •    dikenali sebagai Ascorbic Acid
  •    Pengambilan suplemen vitamin C dianjurkan kerana Vitamin C larut dalam air dan tidak boleh disimpan dalam tubuh
  •    antioksidan yang sangat penting bagi melindungi tubuh terhadap radikal bebas berbahaya dari bayi dan ibu
  •    suplemen vitamin C  mencegah atau mengurangkan risiko komplikasi serius kehamilan pre-eclampsia (hypertension)
  •    Membantu memperkuatkan sel-sel tubuh ibu dan bayi, dan bekerjasama dengan vitamin dan mineral lain untuk kesihatan menyeluruh
  •    Membantu menyembuhkan luka-luka dalaman dan luaran dengan cepat serta memperbaharui sel-sel dan bekerjasama dengan protein untuk membina sel-sel baru
  •    kekurangan vitamin C selama mengandung dapat meningkatkan risiko anemia, luka pada membran dan pecah air ketuban sebelum sampai masanya (pramatang), kelahiran bayi tak cukup bulan, dan berat bayi yang rendah dan tidak normal di waktu lahir.
  •    vitamin C yang cukup waktu mengandung, bersalin dan tempoh menyusu membantu meningkatkan antibodi ibu dan bayi, susah mendapat jangkitan dari bakteria dan virus yang menyebabkan selsema, batuk atau demam yang mudah menyerang bayi.
  •    Sumber asli vitamin C yang terbaik: Acerola Cherry. Lain-lain: madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, buah-buahan sitrus, strawberi, tomato, cili, dan cantaloupe.
  BACK TO THE TOP  VITAMIN D SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU.
  •    dihasilkan di kulit apabila terkena sinar matahari. masalah kekurangan vitamin D bagi sesiapa yang jarang terkena sinar matahari atau berpakaian dengan menutupi hampir seluruh tubuh
  •    fungsi menyerap zat kalsium
  •    Kekurangan Vitamin D waktu mengandung menyebabkan:
  - bayi lahir dengan tulang yang kurang mineral dan kurang padat yang boleh mengakibatkan rakhitis, osteoporosis dan risiko patah tulang bila bayi remaja atau dewasa
  - meningkatkan risiko wanita hamil terkena pre-eklampsia, (hypertension) salah satu komplikasi mengandung yang paling serius
  - meningkatkan risiko bayi mendapat diabetes sewaktu dalam kandungan dan sepanjang hidup
  - meningkatkan risiko ibu atau bayi mendapat penyakit Multiple Sclerosis, sejenis penyakit yang menyerang otak dan spinal cord (central nervous system).
   •    Sumber asli: madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot.
  BACK TO THE TOP  VITAMIN E SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU
  •    larut dalam lemak
  •    juga dikenali sebagai alpha-tokoferol atau alpha-TE.
  •    anti-oksidan (seperti vitamin C)
  •    penting bagi meneutralkan radikal bebas dan menangani racun pencemaran air dan udara, menjamin bayi dianugerahkan sel-sel baru yang sihat dan membantu ibu menangani racun pencemaran serta menjaga kesihatan membran sel, dengan melindungi lemak tak tepu
  •    Kekurangan vitamin E menyebabkan anemia hemolitik di mana sel-sel darah merah memecah dalam tubuh, menyebabkan anemia dan bersalin tidak cukup bulan, tulang belakang dan mata rosak, koordinasi otot dan refleks hilang.
  •    penting bagi mengelakkan wanita dari mendpt tekanan darah tinggi selama kehamilan dan juga kelahiran bayi yg tak cukup bulan
  •    sumber asli: madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, minyak gandum, minyak kacang tanah, zaitun, safflower, bunga matahari dan jagung, margarin, salad dressing, kacang segar, biji bunga matahari segar, biji labu dan biji bijan. Kacang digoreng tiada Vitamin E kerana ia hilang bila digoreng.

  BACK TO THE TOP  ZINC SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU:
  •    suplementasi zinc boleh dianggap sebagai sebahagian daripada suplemen pemakanan umum yang utama untuk ibu hamil.
  •    kekurangan zinc menyebbkan risiko kelahiran baby tak cukup bulan, dan berat lahir yang rendah serta wanita yg mengandung yang terlebih hari atau minggu
  •    kekurangan zinc  waktu mengandung, saat bersalin dan tempoh menyusu  boleh mengganggu perkembangan mental baby
  Sumber asli zink:  madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, tiram, bijigandum, bijan, daging lembu, bijilabu, biji tembikai, coklat (Dark Chocolate/ serbuk koko), daging anak kambing, kacangtanah

  BACK TO THE TOP  KALSIUM SEBELUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU:
  Kepentingan Cal-Mag yg paling utama:
  Cal-Mag boleh elakkan dari sakit contraction. Ambil Cal-Mag utk mudah bersalin dan elakkan dari bersalin tak cukup bulan dan bersalin terlebih hari.
  Waktu pregnancy, Cal-Mag elakkan kejang kaki atau lenguh sendi, hindar rambut gugur / kuku gigi patah atau rapuh/ gusi sakit atau bengkak /tulang sakit etc, dan bila nak bersalin, hapuskan sama sekali sakit contraction waktu dkt nak bersalin dan boleh mudahkan bersalin sbb otot2 bawah tu diperkuatkan.

  •    kepentingannya tidak perlu ditekankan lagi... cepat dikumuh dan hilang dari tubuh dan perlu diganti secara berterusan
  •    komponen utama tulang dan gigi serta gusi yg kuat
  •    mempengaruhi pembekuan darah yang normal, penghantaran rangsangan saraf, pengekalan selaput sel, tindak balas enzim, rembesan hormon dan fungsi jantung yang sihat pada ibu dan bayi.
  •    Kekurangan kalsium waktu mengandung,  bersalin dan tempoh menyusu  sangat berbahaya bagi kesihatan ibu kerana menjadikan tulang lemah untuk menyokong pergerakan.
  •    Suplemen kalsium mengurangkan komplikasi pre-eklampsia (hypertension)
  •    Sumber utama kalsium: madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, produk-produk susu seperti susu, keju dan yoghurt kaya.


  Calsium bekerjasama dengan sangat baik bersama Magnesium


  MAGNESIUM SBLUM MENGANDUNG, WAKTU MENGANDUNG, BERSALIN, TEMPOH MENYUSU:
  •    Diperlukan oleh tubuh badan untuk banyak proses pelbagai enzim
  •    penting untuk otot2 (muscles) luaran dan dalaman... amat penting utk dijaga sentiasa sbb walau penting terutama ketika hendak bersalin, mesti dijaga dari awal
  •    penting untuk sel yang sihat, pengeluaran protein dan fungsi buah pinggang yang normal.
  •    Kekurangan magnesium memberi kesan kepada kemampuan tubuh mengawal penggunaan kalsium.
  •    Menghapuskan sama sekali atau pengurangkan  kontraksi di hujung kehamilan dan mempercepatkan dan memudahkan bersalin
  •    Kekurangan magnesium menyebabkan:

  ~ sakit kontraksi yang melampau dan kerap sebelum bersalin
  ~ kelahiran tak cukup bulan, atau keguguran
  ~ apa-apa masalah kesihatan / sakit yang sedia ada menjadi lebih serius
  •    Sumber asli daripada madu, alfalfa, parsley, bayam, selada air, carrot, kekacang pelbagai jenis.
  BACK TO THE TOP  SALMON OMEGA 3 DALAM MASA MENGANDUNG, SAAT BERSALIN DAN TEMPOH MENYUSU :
  •    Omega 3 dengan EPA dan DHA memberi manfaat kepada bayi untuk seumur hidup.
  •    Sangat  penting untuk perkembangan bayi  dan kesihatan wanita hamil
  •    mengatur fungsi di seluruh tubuh, sistem reproduksi dan kardiovaskular dan ditemui dalam setiap sel membran
  •    membina sistem saraf pada bayi, membantu perkembangan otak dan pertumbuhan sel-sel retina, meningkatkan memori jangka panjang dan kebolehan otak bayi.
  •    kuantiti yang tepat Omega-3 selama mengandung, bersalin dan tempoh menyusu  membantu untuk melawan pelbagai penyakit seperti masalah pertumbuhan, dan masalah kanser payudara dan prostat bila bayi  dewasa.
  •    Diambil pada trimester kedua dan ketiga kehamilan.
  •    Tidak digalakkan di trimester pertama.
  •    Sumber asli terbaik ialah ikan salmon dan minyak ikan salmon. Sumber lain-lain termasuk sardin, tuna, makarel, buah- buahan dan roti atau makanan yang diperkaya yang lain, biji bunga matahari, sayuran berdaun hijau tua dan kacang walnut.

  BACK TO THE TOP  SUPPLEMENTS, PRECONCEPTION, PREGNANCY, BERSALIN, DAN MENYUSU

  Adakah sesuai untuk mengesyorkan suplemen untuk wanita hamil? 
  Ya. Di samping vitamin2, jenis-jenis pemakanan tambahan MINERAL2 berikut disyorkan bagi melengkapkan pemakanan sihat wanita sepanjang waktu mengandung, saat bersalin dan tempoh menyusu:
  7 mineral penting: kalsium, fosforus, iodin, zat besi, magnesium, kuprum, zink dari pekatan alfalfa, selada air, pasli, bayam, carrot dan ceri aserola.  
  Bagi memudah menelan tablet, cari tablet yang ada salutan pekatan tumbuhan daripada alfalfa (Medicago sativa) yg mengekalkan kesegaran dan menjadikan ia lebih mudah ditelan. Produk ini memang ada di pasaran.

  Lebih mengkagumkan, terdapat vitamin+mineral+pekatan tumbuhan yang hebat utk kesihatan optima dan tenaga dan kecergasan. Ia mengandungi 12  vitamins, 9 minerals & phytonutrients dari 17 pekatan tumbuhan.

  Macronutrient Protein, terutama bagi lepas Caesarean, Protein baiki semua tempat luka2 kita dan gantikan sel2 baru..  Hanya 1 skup 10g, Protein Powder bekalkan 8g protein soya tinggi kualiti dan 2g pekatan susu serta jumlah 9 asid amino penting dan seimbang utk hasilkan sel2 dan hormon2 baru untuk seluruh badan ( kulit, immune (sistem kekebalan), hati, darah, tulang etc) sebab sel2 akan mati dan hormon akan hilang (insulin, cytokines, neurotransmitters, etc) dan perlu diperbaharui sentiasa.
  Protein Powder ialah kegemaransana terutama bila saya tak sempat makan dgn betul.. Saya dapati cara ini bagus untuk pastikan saya dapat protein saya setiap hari tanpa kalori tambahan tinggi lemak yg sering ada pada produk susu/daging. Produk ini juga amat sesuai utk org yg vegetarian. Ambil Protein kalau kita tak nak ambil daging sbb daring byk lemak dan tinggi  kalori tambahan. Alasan terbaik kenapa kita nak ambil Protein ialah sbb untuk berdiet sbb ia membuatkan kita selalu kenyang.


  Terdapat juga Protein Powder berperisa asli seperti Mixed Berries atau Green Tea utk lengkapkan zat2 pemakanan: vitamin, mineral & fitonutrien.

  Salmon Omega-3 juga penting. Terdapat di pasaran gel lembut dibuat daripada sumber yang halal. Mulai di trimester kedua dan ketiga sahaja. Tidak disyorkan untuk individu yang mengambil anticoagulants atau mengalami gangguan pendarahan yang dijangka diketahui. Dos yang tinggi boleh menyebabkan masa pendarahan yang meningkat. Berhati2 juga dgn Omega-3 yang dibuat dari sumber lain seperti anjing laut. Kalau sanggup makan tak apa tapi untuk hukum, sila Tanya Ustaz.  Bagi yang lepas Caesarean, BioCPlus ialah salah satu produk favorite sbb bantu sembuhkan luka dgn cepat. Vitamin C adalah antioksidan utama yg diperlu utk lawan radikal bebas, cepat keringkan dan sembuhkan luka, dan menjaga kesehatan tulang, gigi & gusi... elak dari kena jangkitan selsema, batuk atau demam.  Ambil ni, bukan hanya untuk ibu, malah baby yg menyusu badan pun akan dapat khasiatnya.. Ambil tablet yang ada 250 mg vitamin C dari sumber organik dan exclusive concentrates Nutrilite Acerola Cherry, Lemon Bioflavonoid dari Lemon Peel & pulp ekstrak yang berisi 100s of health promoting phytonutrients.

  Untuk membantu pelawasan, ambil tablet rumusan Fibre yang mengandungi fibre sayuran dan buahan. Ia juga penting dan ada antioxidants dalam jumlah yang penting dan variasi yang cukup. Kita pernah dengar Beta Carotena. Sebenarnya ada lain-lain jenis Karotina penting utk kesihatan: beta carotene, alpha carotene, lutein & zeaxanthin. Ada produk ekslusif dari 3 jenis pekatan: dunaliella salina algae, palm fruit oil & marigold flowers provides a closer mix of carotenoids in fruits and vegetables to provide an excellent source of health promoting phytonutrients & antioxidants to prevent free radical damage. 
  Lecithin dicampur Vitamin E, diperlu sebyk 25 IU Vitamin E dan 50 mg lesitin. Untuk yang berkesan, cari yg boleh dikunyah berperisa madu, karob, dan walnat mapel. Vitamin E adalah antioksidan penting yang menentang radikal bebas. Lesitin adalah pengemulsi lemak bagi bahan berlemak dalam tubuh dan membantu dalam penyerapan vitamin E.
  Natural B-Complex yang baik ialah yang diambil secara semula jadi daripada yis dikultur, dinyahaktif. Ambil tablet yg memberi 100% atau lebih AS RDI kesemua 7 vitamin B - B1, B2, B3, B5, B6, asid folik, dan B12; serta inositol dan PABA (asid para-amino-benzoik), yang diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa.
  Vitamin B Kompleks yang larut air membantu melepaskan tenaga daripada lemak, karbohidrat dan protein, untuk memenuhi keperluan tenaga yang ditambah yang akibat kehidupan yang tertekan. Ia membantu memperbaiki kulit, kuku, rambut dan mata yang sihat. Penting untuk perkembangan sel darah merah dan juga fungsi biasa sistem saraf. Alkohol, merokok, kafeina, berdiet dan penggunaan pil kawalan kelahiran boleh menghapuskan vitamin B daripada tubuh.

   MADU DAN ROYAL JELLY SEBAGAI PEMAKANAN TAMBAHAN NUTRILITE DAN PROSES KEHAMILAN - MENYUSU
   Kebaikan Set Royal Jelly, Bee Pollen, dan Madu Manukah
   • Meningkatkan kesuburan dan tenaga zahir dan batin
   • Meningkatkan tenaga dan kekuatan tubuh
   • Menambah tenaga, stimulant kelenjar endokrin (hormonal dan kelenjar tubuh)
   •  Menambahkan susu bagi wanita yang menyusu
   • Menjaga kesihatan kulit
   • Menormalkan tekanan darah
   • Mengurangi risiko diabetes mellitus (mengandung peptida insulin alami), serta membantu memulihkan fungsi kelenjar pankreas

   Royal Jelly Mengandungi banyak zat vitamin, mineral. Royal Jelly yang baik ada ciri2 berikut:
   • Jeli raja kaya dengan 10-HDA (asid lemak berfaedah) dan nutrien seperti vitamin, mineral, asid amino dan enzim berfaedah. Berguna untuk banyakkan susu.
   • Jeli Raja yang diambil daripada daerah pedalaman yang belum diusahakan. Ini ialah untuk mengelakkan pencemaran racun serangga yang disebabkan oleh pertanian. Ia mengandungi peratusan 10-HDA yang tinggi, dalam lingkungan 5.7 hingga 6.1%.
   • Lazimnya, jeli raja segar yang mengandungi hanya 2% 10-HDA dan perlu disejukkan. Jeli raja cecair dalam gel lembut dicampurkan dengan soya dan lesitin. Jeli raja dalam gel lembut mungkin mengandungi kurang daripada 10-HDA berbanding jeli raja tulen yang dikeringbekukan.
   • Tiada pewarna dan perasa tiruan atau pengawet yang digunakan.
   • 60 kapsul yang mengandungi 500 mg jeli raja tulen yang dikeringbekukan.
   • Kapsul sayuran yang diguna adalah sesuai untuk vegetarian dan mereka yang mempunyai batasan agama.

   Madu Asli Manukah mengandungi banyak zat vitamin, mineral. Madu Manuka semula jadi 100% tulen adalah pekat dan berkrim serta dihargai kerana rasanya yang tersendiri dengan ciri-ciri antibakteria yang lebih tinggi.
   • Madu berkrim mempunyai kandungan lembapan yang kurang (12 hingga 18%) berbanding dengan madu cair (18 hingga 26%), memberikan nilai lebih baik kerana ia pekat.
   • Madu Manuka ialah madu bungaan tunggal yang amat dikenali dan diambil daripada pokok renek manuka (pokok ti) yang tumbuh di New Zealand.
   • Warnanya ialah daripada krim gelap hingga ke perang gelap dan mempunyai aroma yang tersendiri.
   • Ia dikenali kerana aktiviti antibakteria yang lebih tinggi daripada biasa dan sering diguna sebagai ubat di rumah.
   • Madu Manuka ialah makanan tenaga yang bagus dan rendah kalori serta kaya enzim, vitamin dan mineral semula jadi.
   • 500 g.


   PEMAKANAN TAMBAHAN DAN KEHAMILAN

   •    Gunakan jenama yang baik, yang mendapat 7 tahun berturut-turut (2005 - 2011) anugerah GOLD and PLATINUM award the MOST TRUSTED BRANDS Reader's Digest award di Asia..
   •    Banyak nutrien yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan yang baik sewaktu mengandung, saat bersalin dan tempoh menyusu sukar diperolehi dalam jumlah yang mencukupi daripada makanan semata-mata.
   •    Suplemen Vitamin dan mineral adalah cara yang pantas dan mudah dalam mencapai pemakanan yang optimum dengan mengisi jurang nutrien yang mungkin berlaku akibat pemilihan makanan yang tidak mencukupi atau keperluan yang meningkat.
    •    Guna produk dari jenama yang disahkan HALAL. Semua produk (termasuk produk gel lembut) disahkan Halal oleh Majlis Pemakanan dan Makanan Islam Amerika Syarikat (IFANCA U.S.). IFANCA U.S. diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM, Pusat Islam) sebagai badan Islam yang mengeluarkan Sijil Halal bagi daging dan produk yang dieksport ke Malaysia. Selain daripada Malaysia, sijil halal yang dikeluarkan oleh IFANCA U.S. juga diiktiraf di negara Islam yang lain. Perhatian: IFANCA U.S. dan IFANCA adalah badan yg berbeza pengurusannya.

   •    Guna produk yang ada Jaminan Kepuasan 100% 

   Untuk mengetahui lebih lanjut tentang falsafah pengeluar produk, layari www.nutrilite.com untuk maklumat lebih lanjut.
   BACK TO THE TOP
   Borang Pertanyaan: Set Kehamilan / Set Menyusu / Set Bersalin Tropical Herbs
   Request Form - Get the best supplements from the comfort of your own home!


   BACK TO THE TOP
   LinkWithin

   Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...