1.10.10

Perkembangan Bayi Sejak Lahir hingga 12 Bulan


Sebagai ibu, kita selalu terfikir samada bayi kita boleh buat apa yang dia sepatutnya dan pandai buat. Maka kita pun bertanya rakan-rakan di FB ataupun doktor bayi tentang perkembangan bayi kita.
Kepandaian bayi normal meningkat seiring dengan umur. Contoh, bayi yang baru lahir tidak dapat melihat dengan jelas. Bila berusia 2 bulan, barulah bayi dapat melihat benda yang dekat, seperti wajah dan buah dada ibunya bila dia menyusu. Siring pertambahan umur bayi, ia dapat beransur-ansur melihat benda yang dikedudukan lebih jauh. Dan apa yang dilakukan bayi pada umur tertentu menjadi perhatian ibunya.

Di bawah ini secara berturut direkodkan setiap perkara yang mungkin dilakukan bayi pada setiap peningkatan bulanan umurnya. Namun Anda tidak perlu cemas jika pada umur tertentu bayi belum dapat melakukan seperti yang direkod di bawah ini. Umumnya bayi yang agak gempal agak ketinggalan dalam perkembangan pergerakannya. Dan ada bayi yang belum dapat meniarap atau berbalik, sudah dapat duduk sendiri.

Hal yang sering menggelisahkan Anda jika bayi Anda sudah berumur 1 tahun dan ia belum dapat berjalan. Bayi yang ketakutan (memiliki keberanian yang agak terhad) sudah lama dapat berjalan di box dengan pegangan, tetapi kadang-kadang sampai umur 20 bulan tidak berani berjalan tanpa bantuan. Hal yang demikian masih dianggap normal. Namun jika Anda merasa sangat bimbang terhadap hal tersebut, Anda dapat menannyakannya kepada doktor anak untuk dapat memeriksakan anak, apakah ia memiliki kelainan pada pusat sarafnya.

Bayi 1 bulan
Ia akan melakukan gerakan-gerakan yang merupakan refleks, seperti membuka mulut, mencari puting susu, menghisap, dan menelan. Jika pipinya disentuh, maka ia akan menggerakkan kepalanya ke arah yang sama. Ia sudah dapat tersenyum. Matanya diarahkan ke arah tertentu seperti dinding atau tingkap, kerana belum dapat melihat benda-benda yang terletak jauh dengan jelas. Ia sering kali memasukkan tinju dan jarinya ke dalam mulut. Ia memegang jari yang disodorkan pada telapak tangannya. Ia akan menangis jika merasa lapar. Jika ditidurkan dalam keadaan tengkurap, ia akan menggerakan kepalanya ke sisi. Tidur secara terus menerus, dan hanya bangun untuk disusui atau mendapat botol untuk dihisap.

Bayi 2 bulan
Ia sudah boleh miring ke kanan dan ke kiri. Ia sudah dapat membezakan muka dan suara. Dengan matanya, ia dapat mengikuti gerakan benda yang terletak di dekat matanya. Ia dapat memegang benda yang diberikan selama beberapa detik, dan melepaskannya kembali. Ia dapat meminta perhatian dengan menggerakkan lengan dan kakinya. Dan ia akan menghisap setiap benda yang dipegangnya.

bayi 3 bulan
Ia dapat mengangkat kepala dan tubuhnya jika diletakkan dalam posisi tengkurap. Memegang mainan dengan kedua tangannya. Ia melihat kesana-kemari, dan ia akan mencoba mencari suara atau muzik jika mendengarnya. Ia dapat duduk dalam beberapa waktu jika ditunjang. Ia menegakkan kepalanya ketika didudukkan, dan menangis jika ditinggal.

bayi 4 bulan
Ia sudah dapat memegang benda yang diletakkan di tangannya. Ia dapat menggeser tubuhnya untuk mencapai dan memegang benda. Memasukkan benda dalam mulutnya. Jika diangkat dalam posisi berdiri akan menginjak dengan kedua kakinya. Ia mulai mengoceh ('babbling', 'cooing') dan ketawa serta gembira bermain dengan mainan yang ada.

bayi 5 bulan
Ia akan berhenti menangis jika mendengar suara ibunya, menangis jika mainannya diambil. Dapat memindahkan benda dari tangan yang satu ke tangan lainnya. Ia meniru gerakan orang lain yang dilihatnya. Membawa kakinya ke mulut dan menghisap jari kakinya. Senyum dan membuat bunyi mengoceh untuk mendapat perhatian. Ia dapat ketawa di hadapan cermin.

bayi 6 bulan
Berbalik dari posisi telentang menjadi posisi tengkupan, atau sebaliknya. Bila didudukkan dapat duduk sendiri tanpa ditunjang. Ia suka menjatuhkan mainan yang diberikan, dan meminta untuk diambilkan kembali. Ia senang bermain dengan abang, kakak, atau temannya. Gembira jika didirikan, serta sudah mulai banyak mengeluarkan suara.

bayi 7 bulan
Dapat mengangkat badannya dengan tangan dan lutut. Menggeser badannya ke belakang (undur) atau ke depan (maju). Membawa mainan yang ia sukai terus menerus dan marah jika mainannya diambil. Mencuba untuk berdiri, suka membuat suara dengan mengetuk atau mengocok benda yang ada dalam genggamannya. Menarik-narik rambut dan telinganya, bermain dengan kakinya.

bayi 8 bulan
Ia sudah dapat merangkak, duduk tanpa bantuan, mengangkat badan dengan bantuan box, atau kerusi hingga dalam posisi berdiri. Memegang botol dan minum sendiri. Mendorong benda yang tidak ia sukai. Mengambil benda-benda kecil, berteriak memanggil orang lain.

bayi 9 tahun
Ia dapat berdiri untuk sementara saat tangannya dipegangi. Dapat duduk sendiri dan berpusing. Memasukkan jari-jarinya ke dalam lubang. Mengerti satu dua kata dan bereaksi jika diperintah.

bayi 10 bulan
Ia sudah dapat duduk sendiri tanpa bantuan. Merangkak dengan baik, naik di kerusi atau tangga rumah, berjalan dengan bantuan, mengangkat kakinya jika Anda sedang memakaikannya seluar. Meniru suara terbatuk-batuk. Mengatakan ”papa”, ”mama”, senang bermain dengan mainan tertentu, memegang makanan dan memakannya. Faham yang diperintahkan dan melakukannya, mulai takut terhadap orang yang tidak dikenal.

bayi 11 bulan
Berdiri lama tanpa bantuan. Berjalan jika dipegangi satu atau dua tangannya. Mengubah posisi berdiri menjadi duduk tanpa bantuan. Dapat memegang benda-benda kecil dengan ibu jari dan telunjuknya. Ia dapat menelan beberapa kali secara berturut-turut jika diberikan minum melalui cawan. Menggunakan kedua tangannya secara bersama-sama untuk melakukan fungsi yang berbeza, seperti mengambil benda dari tangan kanannya dan mengangkat badan dengan tangan kirinya. Takut bila didekati orang yang tidak dikenal, akan tetapi senang dengan anak lain. Faham lebih banyak kata yang diucapkan.

bayi 12 bulan
Banyak berjalan walau langkahnya belum stabil, banyak merangkak, banyak bermain dengan mainan yang ia sukai, senang membuka pakaiannya, merasa takut pada orang yang tidak ia kenal dan keadaan yang tidak biasa. Memegang pensil dan kapur untuk membuat coret-coretan. Untuk mengambil mainan, menghisap tangan dan memasukkan makanan dalam mulutnya lebih sering menggunakan tangan tertentu (kanan atau kiri). Menolak jika ditidurkan, dapat menuturkan 2 hingga 3 perkataan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...